BataafsKwartier

Het Bataafs Kwartier is rijk aan stijlen

Van de meest besproken gebouw tot het lelijkste gebouw, architecten hebben zich in deze buurt mogen uitleven met enorme stijlbreuken tot gevolg. Wel staan zo'n beetje alle gebouwen die toedoen binnen loopafstand van elkaar.


Bankgebouw van de Nijmeegse architect Oscar Leeuw
RonaldPuma.nl i.o.v. (c) 2006 theAgendaHet gebouw van het stadsarchief, ontworpen door Sjoerd Soeters
RonaldPuma.nl i.o.v. (c) 2006 theAgenda

Oscar Leeuw


Iedereen in Nijmegen kent architectuur van de bekende Nijmeegse architect Oscar Leeuw (1866-1944), al is het maar onbewust. Concertgebouw De Vereeniging, Museum G.M. Kam, Jachtslot de Mookerheide: stuk voor stuk voorbeelden van zijn bouwkunst waar niemand omheen kan. Het zijn zonder twijfel zijn bekendste werken, maar verreweg in de meerderheid zijn Oscar Leeuws woonhuizen. Tussen pakweg 1900 en 1940 moet hij er honderden hebben ontworpen, meestal voor de wat ruimere beurs. De meeste leiden een onopvallend bestaan, maar de mooiste en grootste springen eruit.
In het Bataafs Kwartier staan er twee gebouwen van zijn hand: het voormalige bankgebouw van de ABN aan de Hertogstraat en het gebouw van het Natuurmuseum.
 www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Ben van Berkel


Eén van de meest besprokem gebouwen in Nijmegen is Museum Het Valkhof (1999): sommige zijn lyrisch over het gebouw en weer anderen noemen het smallend 'de zwembad'. Eigenlijk zijn dit soort reacties typerend voor de reacties op het werk van Van Berkel (1957), die onder andere Het 'Mercedes Benz Museum' in Stuttgart-Bad Cannstatt (2002-06) en de 'Erasmus Brug' in Rotterdam (1990-96).
Van Berkel is één van werelds toparchitecten van wie werk werd tentoongesteld in Museum of Modern Art, New York, en de Architectuur Biennale in Venitië.
 www.unstudio.com

Sjoerd Soeters


Zeer gevierde architect in Nijmegen, verantwoordelijk voor het post-wederopbouw look van Nijmegen, zoals de Marikenstraat en in de toekomst ook Plein44. Soeters (1947) maakt naam van 1990 met spraakmakende projecten als het 'Java Eiland' in Amsterdam, 'Veranda' in Rotterdam, 'Eschmarke' in Enschede en de 'Marcanti' in Amsterdam.
Soeters is in onze buurt verantwoordelijk voor het Mariënburgproject welke grenst aan onze buurt: m.n. het gebouw van de Lux, de Bieb en Het Archief.
 www.soetersvaneldonkponec.nl

Osnabrugge lelijkste gebouw 2006


OP 9 februari 2006 riep een jury op verzoek van inmiddels wethouder van der Meer (Groen Links) het gebouw van Elektrowaren huis Osnabrugge aan het Hertogplein uit tot het lelijkste gebouw van Nijmegen.
 www.groenlinks.nl

Voor meer info over Architectuur

Uw naam 
E-mail 
Telefoon 
Opmerkingen 
 Stuur mij een kopie 
SPAM CHECK: Schrijf a.u.b. het antwoord (in cijfers). Als dit niet gebeurt zal uw bericht ook niet verzonden worden.
zes + zes =Er is geen reactie op 'Architectuur'
 
Laat een reactie achter
onderwerp
reacties *
uw naam
e-mailadres
Spambeveiliging
Nederlands
English
Deutsch
Français
Voorkom spam: Klik op de aardbeien
 © 2024 BataafsKwartier  •  Powered by beat247